29 april 2010

Sundsvall


Tänk så många gånger man har passerat förbi denna stad. Under många, och långa, resor upp till Västerbotten har man åkt förbi denna stad. Visst, ibland har man av nöden varit tvungen att stanna till, göra nödstopp för en tankning, eller ett akut toalettbesök för något av barnen. Det enda jag minns med denna stad, det som etsat sig fast, är den fartbegränsning som gällde de sista milen in mot och igenom staden. Känslan när man åter fick pressa ned pedalen, öka hastigheten, och lämna staden bakom sig var alltid lika befriande. Vem behöver Sundsvall?

Det känns minst sagt beklämmande att Sundsvall får en friplats till nästa års allsvenska. Det hade varit så otroligt skönt att slippa dem. Inte bara för att de genom åren varit något av ett "boggieteam" för vårt kära gulsvart utan mer ur en sporstlig aspekt. De har för böveln sämre publik än Arboga, eller rättare sagt, sämre publiksnitt än Arboga! Sundsvall är inte någon publikmagnet - typ!

Men nu är det som det är och bara att bita i det sura äpplet. Men lite grinig kan man väl få vara..

28 april 2010

Tränarkarusellen




I stunder som dessa funderar en annan över detta med alla tränarbyten i våra svenska klubbar. Framför allt då de som utövar lagidrott i någon form. Jag har sagt det förut och jag säger det igen - vilken förbannad inavel det är! Det är i stort sett samma tränare som kommer och går, går och kommer, sparkas och får jobb, hoppar av och går till annan klubb, etc etc.

På vad sätt gynnas svensk ishockey på elitnivå av detta inavelssystem? Jag är skeptiskt. Jag är rent av orolig för att om det inte kommer inte nytt blod, nytt tänk, nya visioner så kommer svensk ishockey fortsätta att tappa mark på klubbnivå. Våra bästa klubbar kommer även i fortsättningen stå sig slätt då de drabbar samman med de bästa från andra ligor runt om i Europa. Endast Norge och Danmark undantaget.

Av den anledningen tycker jag det är otroligt uppfriskande av Tillberga bandy att bryta denna förbannelse med "kända" tränarnamn som kommer och går. Nu tar man in Johan Thorberg som "konsult" när man åter ska försöka etablera sig i högsta serien. Se där ett nytänkande, någon som vågar bryta ett givet mönster, någon som vågar prova otrampade stigar! All heder Tillberga bandy!

Det är därför extra skönt att vi fick in Mats Waltin till vår föreningen. Han känns inte lika förutsägbar som alla andra tränare som idag trampar runt i allsvenskan. Det känns nästan lite nytt och spännande - tamigfan! All heder till VIK:s ansvariga som vågade gå utanför den vanliga tränarhagen för att finna sin man!

Finns det inte tränarutbildningar? Finns det ingen skolning av nya tränarnamn? Jag bara undrar....

- Vi får tacka Almtunas Tränare Jonas Rönnkvist för hans uppvisning och önska honom lycka till med ett ES-lag. Risken är både stor och uppenbar att han snart blir en ny Jan Karlsson, eller Per Bäckman, eller Leif Strömberg! Risken är stor att han formas av alla andra - blir en av dem - likriktad och bakåtsträvande. Hoppas verkligen han står emot alla dessa konservativa krafterna och vågar köra sitt race även i ES!

Rögle och Leif Strömberg! Man kan kräkas för mindre...

24 april 2010

Oskarshamn...

Vad är det som händer i Oskarshamn? Blir de ett Västerås Light kommande säsong. Nu har de Tommy Salo som sportchef, Lars Ivarsson som tränare och fyller på med en rad spelare med "västeråsanknytning"! Vad är det vi missat? Jag har förståelse för att spelare vill prova "något nytt" när de kört fast i sin utveckling, men hallå, Oskarshamm!

Sebasien Meijers flytt till Luleå är däremot klockren. Den lille kämpen, som haft en ganska tung säsong, behöver en ny chans. Nu kan han dessutom få möjligheten att spela med Niklas och "Arla". Tänk om de får lira i samma kedja! Vilken grej! Och med Elias Fälth där bak - i powerplay! Kan bli succé! En (nästan) hel Västeråsfemma på isen. Luleå kanse blir ett Västerås Heavy nästa år..

Nu är det bara att vänta och se vad som kommer till oss...


22 april 2010

Björklöven

Enligt uppgifter går Björklöven nio miljoner back denna säsong. Det är starkt gjort av ett lag som de senaste åren levt med en ganska medioker spelartrupp. Man kan inte tro att dessa miljoner lagts på misslyckade värvningar. Ser mer ut som om "organisationen" slukat pengar på något annat märkligt sätt. Nåja. Det är tragiskt och olyckligt ur många perspektiv att klubben nu tvingats lämna in en konkursansökan. Jag lider med Lövens supportrar men inte med de klantskallar som  lyckats dra klubben ned i detta ekonomiska träsk...

Dessvärre kommer inte en olycka ensam. Nu får vi tillbaka "ickelaget" Sundsvall i allsvenskan igen. Det är banne mig ännu större tragik rent sportsligt...

För övrigt gläds jag över att HV71 fick vinna kvällens match. Hv71 känns hela tiden som det skickligare laget, i match efter match, men de får inte utdelning på sitt slit. Djurgården, å andra sidan, spelar så rätt hela tiden. Går inte att sia om vilket lag som tar bucklan till slut men jag har inget emot om smålänningarna tar hem den...

- Johan Davidsson! Säger bara det! Vilken spelare. Han kanske inte glimmrar och glänser, men, vilket otroligt jobb han gör i varje byte. Han är Kung!


20 april 2010

HV71 - DIF och lite Silly

Alla ni som "tjötar" om att det ska vara mindre rink. Ni kan sluta med det nu. Såg ni tredje matchen mellan DIF och HV71? Den intensitet och det närkampspel som uppvisades i matchen höll minst samma nivå som de matcher jag ser från NHL:s slutspel just nu. Enda skillnanden mellan NHL och den svenska finalen är att det är mer hjärna i den "svenska modellen". Kort sagt: - Det var ett jävla tempo!

- För övrigt är jag lite besviken på spelnivån i NHL. Det är 90% dumpa och jaga som gäller! Blir rätt enahanda i längden..

Det surras i supporterleden om vilka spelare som blir kvar, vilka som tillkommer, vilka som kommer att lämna. Själv har jag valt att vara just så där lagom "tillbakalutad". Jag "softar" helt enkelt. Tar det med ro. Minst lika intressant är att följa det som händer våra konkurenter. Spelare kommer och antas komma, eller lämna. Spännande tider minst sagt.

Tråkigare tider ser det ut att bli för Björklöven. Den räddningsplanka som syntes i form av några kapitalstarka sponsorer tycks inte räcka. Löven har åter ansökt hos tingsrätten om möjligheter till en rekonstruktion av föreningen.  Det fattas för mycket pengar - helt enkelt. Kan det bli så illa att Löven inte finns med i nästa års allsvenska? Får vi tillbaka Sundsvall då? Usch och fy för den lede i så fall..

Tänk på att:
- Rickard Gynge ratades i gulsvart men snart lirar i - ES! (AIK)
- Elias Fälth ratades av gulsvart men snart spelar i - ES! (Luleå)
- Anton Hedman ratades av gulsvart men snart spelar i - ES! (Modo)

- Tid för en viss självrannsakan kanske?

16 april 2010

Gamla spelare - ut

Det droppar in lite namn på spelare som förhoppningsvis ska fylla tomrummet efter de som lämnar - vilket inte bör vara så svårt!

Personligen tycker jag det är synd och skam att Andras Valdix inte fortsätter i klubben. Jag har den största förståelse för att man inte är nöjd med vad han presterade, men herregudminskapare, vilken spelare levererade som förväntat den gångna säsongen? Det var min själ inte många! Betänk då att Valdix var långtidsskadad och aldrig fick chansen att visa upp hela sitt register. Men nu är det som det är och inget att gråta över,  möjligen snyfta lite, men livet går vidare. Nu vill man dock inte höra, eller se, att nämde Valdix blommar ut i Oskarshamn under Lars Ivarssons beskydd. Det vore en nesa...

Att Jens Holmström lämnar, även han för Oskarshamn, känns - sådär! Jag gillar Jensa. Tycker han har många "verktyg" i sitt spel som talar för honom. Tyvärr är det inte lätt att "bli profet i sin egen stad" och med några hiskliga tavlor i sitt CV är det många som ser honom som en fummelpelle eller riskfaktor! Det tycker jag inte är riktigt rättvisande men troligen har föreningen en betydligt bättre koll på vad som behövs i framtiden - förhoppningsvis. Men samma ska här. Vore elakt om Jensa blommar ut under Tommy Salos vingar och blir en riktigt stabil målvakt...

Ännu har inte tillträdande tränaren Mats Waltin gjort några uttalanden om framtiden med gulsvart. Jag väntar med spänning..

13 april 2010

Dom men inte vi..



Somliga blev gladare än andra i årets kvalserie..

Det var med kluvna känslor man tog del av AIK:s glädje över avancemanget till Elitserien. Hur man än ser på saken är det bara att gratulera spelarna i AIK till en otroligt bra prestation. Personligen trodde jag på Leksand och Växjö(!) som de största utmanarna om en ES-plats. Så det blev nu inte. Man kan dock fundera, eller spekulera, i hur det kunde gått för smålänningarna om det fått spela med Wiktor Fasth under hela kvalserien! Växjö hade uppenbara målvaktsproblem. Visserligen krutade man in många puckar framåt men det hjälpte föga då målvakterna turades om att kasta in puckar i eget mål!

Att SSK skulle ta hem seriesegern kom dock föga oväntat. Jag höll dem som klara favoriter till detta. Nu spelade dock SSK inte alls så bra som jag förväntade mig, men, tillräckligt bra för att gå igenom kvalserien obesegrade. Inte illa alls..

Almtuna har gjort en helt fenomenal säsong, men, nu vankas nog dystrare tider. Tänker osökt på en filmtitel när jag ser fram mot Almtunas nästa säsong: "Hon dansade en sommar". Tror nämligen bestämt att AIS har haft sin säsong detta årtionde. Nu kommer de falla tillbaka och tappa rejält i slagstyrka. Varför då, kanske någon undrar? Jo, om tränarparet i AIS nappar på ett norrländskt erbjudande kan bägge dessa herrar återfinnas i Luleå till nästa säsong. Lägg därtill att flera av AIS duktiga spelare nu kommer lockas av andra kontrakt - i en högre serie!

Rögle och Leksand då? Det tar jag inte nu. Till det behövs ett nytt inlägg..

12 april 2010

11 april 2010

Lycka till - Boris!


Detta inlägg är tillägnat en fantastisk kille, en underbar bloggare, en sann AIK-supporter, och inte minst en god vän!

***
Hedervärda gnagare som man alltid kan föra en vettig dialog med:
Inge-Bärs! (Tack för ölen!)
Kribba!
Gnagarlunga!
Blggnagare!

***

Lycka till idag..

10 april 2010

Fredrik Nilsson..

Att vara eller inte vara - tränare!

Hur blir det? Kommer Fredrik finnas kvar vid Mats Waltins sida? Blir han skickad nedåt, utåt, bortåt? Vem vet? Inte jag, inte du och kanske inte heller Fredrik Nilsson...

9 april 2010

AIK är nära nu ...

Än slank det hit - än slank det dit - och än slank det ner i ...

AIK:s väg genom denna kvalserie kan liknas vid en promenad längs en lerig stig. En stig som har varit krokig, vindlande, svindlande. AIK har halkat, snubblat och vinglat. Men nu återstår det bara ett sista hinder. Ett sista steg. Det avgörande språnget. Nu ska säcken knytas ihop. Den sista pusselbiten läggas på plats. På söndag vallfärdar tusen och åter tusen gnagare till sin borg. Förväntansfyllda, ångestladdade, förhoppningsfulla.

Förmodligen kommer många ha svårt med sömnen de kommande dygnen. Nätterna kommer fyllas med våndor. Onda aningar. Somliga kommer säkerligen att ridas av maran och vakna kallsvettiga med en enda önskan - att allt redan vore över. Andra hade säkert föredragit att stänga in sig, dra för alla gardiner, stänga av mobilen, för att i sin totala ensamhet invänta dagen efter. Bara låta allt detta omtumlande dra förbi för att sedan njuta av segern, framgången, det uppnådda målet - förhoppningsvis!

Har man själv varit med om samma sak så vet man. Säger bara säsongen 87/88. Rocklunda. Sista avgörande matchen. V Frölunda. Knökfullt. Varmt. Gastkramande. Olidligt. Förlösande. Underbart. Euforiskt. Lättnad. Allt på samma gång. Ett kaos av stormande känslor. Och allt detta "bara" för att ett gäng spelare vinner en match!

Men - vilken match...

Stackars Leksand!

Den som faller i en grop - behöver en hjälpande hand!


Så nära men ändå så långt borta! Drömmar är lika flyktiga och oberäkneliga som ett politikerlöfte inför ett val. Himmlens portar kan vara så nära, så snubblande nära, men det behövs alltid en nyckel för att slutligen beträda sina drömmars nybonade parkett! Leksand stod nyss på tröskeln till det mest åtråvärda men plötsligt fanns det hål i fickorna, sprickor i den glänsande rustningen, och nyckeln var försvunnen! Kvar finns just nu bara en tomhet som är lika påträngande som en migränattack under en rockkonsert. En tomhet som genast måste fyllas ut för att inte helt utarma drömmen som fortfarande kan uppnås..

Det är inte svårt att känna sympati med de värsta av alla motståndare i stunder som dessa. Vi må "hata" varandra under kampen på isen men efteråt ändå inse att vi alla är fångar av samma passion, samma dröm, och därmed även visa varandra respekt och uppskattning i lämpliga doser.

Så därför alla Leksingar - just nu lider jag med er alla - men det innebär inte att jag automatiskt önskar er framgång! Någon måtta får det allt vara på broderligheten:)

- Väl mött i allsvenskan nästa säsong!

Peter Popovic



Så otroligt roligt att denne gänglige och oerhört sympatiske ledare får vara med och triumfiera med sitt SSK. Enligt vad jag förstått var han en mycket omtyckt spelare under sin sejour i SSK. En spelare som "stämplade" in till varje match och gjorde sitt jobb. Det var inte alltid vackert, det var inte med finess, det var inte briljant, men det var oerhört nyttigt för laget. Har förstått att han är lika uppskattad nu av spelarna i laget genom sitt sköna agerande.

Jag har genom åren stött på på Peter vid olika tillfällen. Våra yrksevägar har korsats kan man säga. De gånger vi hade tid att sitta ned och prata med varandra är fortfarande lika minnesvärda. Han var väldigt omtyckt i sin yrkesutövning av både kollegor och elever. Peter är helt enkelt en person som man bara måste gilla:)
Den allra första gången jag stötte på Peter var faktiskt på en av stadens diskotet i mitten på åttiotalet. Då var han fortfarande en junior som precis tagit sina första stapplande steg i A-lagets dress. Men även då var han en otroligt ödmjuk och trevlig personlighet. Det är inte för inte som Poppe kallades för The Gentle Giant i NHL:)

Det är därför med dubbel glädje jag skickar en "blogghälsning" och tillönskar honom en lång varm och skön sommar...

8 april 2010

Mats "Super-Mats" Waltin

Snabbsökte internet efter något riktigt matnyttigt att förmedla om denne sympatiske och oerhört omtyckte spelare. Hittade vad jag sökte och väljer att publicera texten rakt in i denna blogg. Texten är bara en aning förkortad/redigerad men återfinns i sin helhet här! (Texten är skriven för cirka 2-3 år sedan)
*****

Bildspel på Mats! (från Aftonbladet)
aaa
Efter över 30 år med ishockeyn fick Mats Waltin nog.
Sedan han tvingades lämna Klagenfurt i november förra året har han tagit en timeout från sporten som trollbundit den gamle backeleganten.
Det var på tiden och väldigt välbehövligt. Jag har gjort sånt som jag inte hunnit med förut.

Sen lägger han till:
Men nästa år tränar jag gärna ett lag igen...


Han blev ”Super-Mats” med hela svenska folket.
Och när vi i dag ber Mats Waltin själv blicka i backspegeln riktigt hör man hur kul han tyckte den aktiva tiden var.
Det fanns så många härliga lirare på den tiden. Leksand, med Åhlberg och Söderström och allt vad de hette, var ju härliga att möta. Och Brynäs, med ”Krobbe”, Canderyd och Martin Karlsson. Sen hade vi ju själva en hel drös med profiler. Det var nog lättare för publiken att identifiera sig med dåtidens stjärnor. Spelarna var ju mer trogna sina klubbar på den tiden.Bästa minnet på isen?
Canada Cup 1976. Det var en stor ära att få vara med bland alla kanonspelarna, inte minst att möta alla kanadensare som då var på topp i NHL. Dessutom fick jag spela rätt mycket, det var verkligen kul.

Men det är klart, Djurgårdens SM-guld 1983 var också en höjdare. Då hade jag hållt på så många år utan att få det där guldet och man hade nästan gett upp och tänkte ”Vad fan, ska man aldrig får det där guldet nån gång”.

Sen måste man ju ändå säga att det var ganska häftigt att få spela mot Charlamov och Petrov och de andra. De var ju helt omöjliga på den tiden, ryssarna.

Djurgården eller SSK – vilken klubb ligger dig närmast om hjärtat?
Djurgården, helt klart. När jag var liten knatte var det samlarbilder och sånt som gällde. Djurgården har alltid varit mitt lag, men det är klart att jag har många fina minnen från SSK-tiden också.

Efter att du fick gå från Klagenfurt – hur har din kontakt med ishockeyn varit?
Måttlig. Förra året såg väl två-tre matcher live i månaden, inte mer. Men intresset stegrades när Södertälje spelade i kvalserien.

Waltin är alltså nu arbetslös. Men han erkänner att han fått ”brinnet” tillbaka under den långa timeouten.

Nästa år tränar jag gärna ett lag igen... (Nu vet vi vilket lag det blev!)

****



Mats "Supermats" Waltin
Bollunderbarnet som valde hockeyn före fotbollen
Mats Waltin var eleganten som ständigt hade slutspelsskägg.

Ingen back i Elitseriens historia har varit så outstanding som under säsongerna då ”Super-Mats” frälste Hovet i Stockholm.

Ett distinkt stopp i burskydd bakom det egna målet. Efter en hastig överblick en blixtsnabb kickstart. En snabb riktningsändring som grundlurar en ivrigt forecheckande men strax patetisk motståndare. Till sist en högerfattad klinisk genomskärare till en medspelare som med hög fart vänder hela matchbilden.

Jurysammanträdet är inställt innan det ens utlysts. När titeln Elitseriens elegantaste spelare genom tiderna ska koras behövs ingen diskussion. De konstverk på is som Mats Waltin utförde under säsonger som 1978/79 respektive 1982/83 har aldrig överträffats. Punkt.

Juniorlandslagsman i fotboll
Mats Waltin var bollunderbarnet som definitivt kunde nått ha lika långt i fotboll. Det var också med fotboll det började hemma i Farsta i södra Stockholm. ”Hästhagspojkarna” sökte sig givetvis till favoritklubben Djurgården. För att så småningom flytta vidare till plantskolan Brommapojkarna där Mats blev juniorlandslagsman.

Men så var det dragningskraften i hans andra sport, ishockeyn. Där han hade hamnat i klubben Göta. Bland annat eftersom Djurgårdens hockeyledare inte hade insett hans begåvning.

När Mats Waltin 1972 bestämde sig för att det var ishockey han skulle satsa på – ”det hade blivit så mycket systemtänkande över fotbollen” – blev klubbvalet därför inte det mer logiska Djurgården utan i stället Södertälje SK.

Debut i Tre Kronor
Genombrottet blev omedelbart. Redan i februari 1973 debuterade han i Tre Kronor på samma arena, Hovet i Stockholm, som han så många gånger besökt som Djurgårdssupporter.

”Han kan det mesta” berömde B-landslaget Vikingarnas coach Lennart ”Tigern” Johansson.

1976 blev det första året i verklig spotlight. Waltin utsågs såväl till bäste back vid VM i Katowice som till Elitseriens bäste spelare.

Två år senare åkte Södertälje ur Elitserien. Då blev det till sist spel i moderklubben Djurgården. 26-årige Waltin var ett huvudnummer när ett hårdsatsande Djurgården skaffade sig en ”miljonfemma” där han fick sällskap av Tord Nänzén, Bo Berglund, Håkan Dahlöf och Anders Kallur.

”Super-Mats”
Begreppet ”Super-Mats” uppstod tidigt den säsongen. Det var inte bara ”Apberget” på Hovet som skrålade epitet. Det rullade snart runt läktarna lite som när Börje Salming några år tidigare förförde Maple Leaf Garden i Toronto. Fenomenet blev riksbekant efter att Djurgården krossat Brynäs med 11-2 i slutskedet av grundserien och så småningom pressat Modo in i det sista i finalspelet.

1983 räckte det hela vägen. Klubbens nye tränare Leif Boork använde metoder som fascinerade Waltin till nya stordåd. Den här gången blev det finalseger mot Färjestad och experter pekade på ”Super-Mats” som mannen bakom guldglittret.

Själv var Waltin karaktäristiskt ödmjuk. Ett typiskt uttalande i boken ”Årets ishockey”:
- Jag var klart överreklamerad. Det blev för många och för feta rubriker i tidningarna.

Ständigt NHL-aktuell
Waltin var i skiftet 1970/80-tal NHL-aktuell varje sommar. Atlanta Flames var mest intresserade. Men det var aldrig ens nära att han skulle bli ”Super Mats” med NHL-publiken. Inte så mycket för Waltins mjuka och ”snälla” spelstil - han var ju inte särskilt inspirerad av Bobby Clarke-skolan - utan för att han helt enkelt inte kände suget. Han sa:
- Jag känner helt enkelt ingenting för proffshockeyn. Jag satsar i stället på en civil utbildning. Siktar på en framtid som fritidsledare.

Men så blev det inte. Hockeyn skulle bli hans liv även efter en utflykt till Schweiz och de avrundande säsongerna hemma i Sverige – en säsong vardera i Djurgården respektive Södertälje. Med en ledarkarriär som alltid varit intressant och tidvis ytterst framgångsrik.


Och så en film! (Det gick inte så bra för vår Mats i RBK)




Och ett inslag med Wikegård där han pratar om - Mats Waltin ( cirka 1.44 in i videon) Vad rätt han fick!



Måste det vara sommar innan hösten? Nu vill jag se gulsvart igen..

In med näsan i skiten!

Han har varit inne i brallorna!

Denna blogg fortsätter oförtrutet sitt arbete att försöka stötta alla ledare och funktionärer i VIK - hockey. Därför kommer här ännu ett objektivt(!) inlägg som beskriver en typ av spelare som snarast bör värvas till nästa säsong! I ett tidigare inlägg efterlyste jag en "vinnarskalle". I detta inlägg presenteras nästa oumbärlige spelartyp. En torped...

Sedan Stefan "Stiffen" Holmgren lämnade oss har vi saknat en spelare som verkligen hörsammar tränarens önskan om att "köra in hela näsan i skiten". Det är ett uttryck som kan höras från vilken expertkommentator som helst under sändningar.

Jag trodde, lite naivt, att unge Herr Forsberg skulle bli just "den" spelaren till denna säsong. Det började lovande men med tiden började även Forsberg att svänga "åt fel håll" när han kom in mot mål. Istället för att åka in i ansiktet på målvakten hamnade han allt oftare nere i ett sarghörn. I o f s var det inte konstigt för där var oftast resten av laget samlat..

Så kort sagt bäste Herr Sportchef! - Se nu till att värva en elak jävel som tillbringar all sin istid inne i brallorna på motståndarmålvakten...

7 april 2010

KHL


Jag säger då det! En riktig Norgehistoria fast på ryska - typ! Kanske lika bra för AIK att det inte blev något av med KHL! Allt är inte guld som glimmar...
aaa

Vinnarskalle eller dålig förlorare!

Say no more!

I dessa tider av väntan finns det många som önskar sig att det kommer in en spelare i gulsvart som lever upp till rubriken på detta inlägg. Det var länge sedan man såg en sådan spelartyp i vår spelartrupp. Ofta hör man tränarna utrycka, med beundran i rösten, att "han har en riktig vinnarskalle".

Många gånger framställs en person med vinnarskalle som något unikt och positivt men om vi stannar upp en stund och analyserar vad det är för typ av personer som ikläds det epitetet, vad hittar vi då?


I de flesta fall är vinnarskallar stora ”egon” som främst ser till sin egen framgång. Andras väl och ve kommer därmed i andra, eller, rent av i tredje hand. Ett vanligt signum för en vinnarskalle är att han ständigt protesterar mot sin omgivning, ständigt känner sig förfördelad, anar konspirationer bakom varje domslut som går emot, samt alltid högljutt utrycker sin åsikt. Inte sällan hamnar vinnarskallen i handgemäng med motståndare, domare, tränare eller publik. Trots det klarar han sig ofta undan fördömanden genom att någon, se tränaren, hänvisar till att ”han har en sådan otrolig vinnarskalle”, eller, ”han hatar att förlora” som om det skulle ursäkta det osmakliga handlandet.

Jämför med en person som blir omkörd på E18, ilsknar till, kör ifatt den omkörande bilen, prejar den av vägen med svåra personskador som följd! Skulle då du, eller rättsväsendet, fria detta handlande med motiveringen att ”han hatar att förlora"! Skulle knappast tro det.

Efter en förlust kan man ofta se "vinnarskallen" ilsket slå klubban i isen och kasta glåpord efter sina motståndare samt domaren. Kan man inte då dra parallellen mellan ”vinnarskalle” och ”dålig förlorare”? Är det rent av samma sak. Är det oviljan att acceptera en förlust som skapar en vinnarskalle. Eller är han bara rent allmänt en ogin jävel som inte inser sin egen begränsning? Tyvärr faller ofta medias representanter i fällan då de ursäktar dessa idrottsmäns olämpliga uppträdande med hänvisning till att de är ”vinnarskallar”!

Så frågan blir: - Vill vi ha ett lag med dåliga förlorare, eller, ett lag med vinnarskallar?

Växjö och artister..


Sverige eller Danmark?

Växjö har tydligen skickat sina transatlantiska stjärnor Josh MacNevin, David Lundbohm och Steve Saviano "hem" till Danmark för att undvika extraskatt. Enligt säkra källor var de inte med mot Almtuna under gårdagens match och deras medverkan de två sista omgångarna är oviss. Det är inte snyggt. Det är rent av o-snyggt. Vad skickar det för signaler till de övriga lagen som slåss om ES-plats och miljoner- plus eller minus? "Vi har gett upp årets kvalserie och tänker nu mest på att undvika extraskatt!" .

Kan Växjö plocka in dessa spelare till sin hemmatch för att sedan skicka tillbaka dem till Danmark direkt efter slutsignalen? Var det avståndet mellan Uppsala - Danmark som avgjorde att de inte deltog i den matchen? Måste de "ut ur landet" före midnatt varje dag för att klubben inte ska drabbas av extraskatt?

Med andra ord kan Växjös trixande för att undkomma artistskatt direkt påverka vilket av lagen AIK eller Leksand som går till ES beroende på om ovan nämnda spelare sitter i Danmark eller är med till match! Sjukt, tycker jag...

Både Leksand och AIK ska nu möta detta trixande Växjö...

***

Efter lite källforskande hittade jag dessa rader i Smålandsposten:
I morgon är det ny match och Lakers har tillbaka de tre jänkarna. Däremot är det ovisst om Anton Hedman (huvudskada) får grönt ljus för spel och Björn Karlsson som insjuknade i feber i går är också ett frågetecken.
Nu är det Leksand som gäller, vår sista hemmamatch, med mycket folk i hallen och vi ska göra en bra avslutning på serien, lät Janne Karlsson hälsa från Uppsala.
Däremot framgick det inte om samma trio är med mot AIK i avslutningsmatchen...

Spelar, spelar inte, spelar, spelar inte, spelar.....

Det var som faen!


- Du ska inte tro att du är något! (Jantelagen)

Man ska inte slå sig för bröstet och tro att man är någonting i landet lagom med Jantelagen ringande i örat! Men jag tillåter mig att hänvisa till ett tidigare inlägg på denna blogg:

Rögle möter AIK
Rögle tycker att de befinner sig på säker mark och kommer spela avslappnat. Plötsligt inser de att det gäller att gå för fullt, men, då är det redan försent! AIK stänker in två snabba puckar och stänger sedan igen. Heino gör comeback till denna match och svara för en "supernolla"! Rögle byter tränare...
- Kan man få mer rätt på ? Heino kom in i andra perioden och - höll nollan! Vad vinner man?Fattas bara att de byter tränare till nästa match! Det vore Spoooky!

Dessutom vann både Leksand och Almtuna som jag förutspådde! Då är det bara för mig att berätta om utgången av nästa omgång, men, det tänker jag inte göra, än!


6 april 2010

Nyförvärv!


Appropå AIK!

Det har droppat in några nuförvärv till klubben. Först en sportchef och därefter två forwards. Den senast tillkomne ser ut att kunna bli allt mellan fågel och fisk! En Kanadensare modell "robust" med tanke på längd och vikt. Knappt en och åttio i strumplästen och med en vikt över nittio pannor! Man kommer osökt att tänka på DIF och järnkaminer! Undrar vad det kan bli av detta månne? Är han scoutad, listad, draftad och läkarundersökt? Skjuter han stenhårt, är han bra framför mål, gillar han att festa och framför allt - kommer han att passa ihop med den nye tränarens sätt att se på ishockey?

Då kommer vi osökt in på tränaren. Vem blir det? Är det sportchefen som drivit igenom denna värvning eller är det den tilltänkte tränaren som pekat och sagt: - Honom vill jag ha!

Borde man inte först rekrytera en tränare som i sin tur nagelfar den spelatrupp som finns för att sedan överlämna en "önskelista" till styrelsen! (Skönt att vi inte har Johan Thalberg kvar - på tal om något annat)

Nu ser det ut som om sportchefen agerar och sedan får den tillträdande tränaren reagera på de nyförvärv som ansluter.

-Kan säkert bli hur bra som helst - kanske!

Men nu ska vi inte måla hm-hm på väggen bara för att den nyss avslutade säsongen lämnade mycket för övrigt att önska. En säsong där i alla fall jag blev fullständigt förblindad av spelartruppens möjligheter innan serien startade. Något man sedan fick äta upp flera ggr om i takt med att matcher förlorades..

- Det sista man vill se är nu är en ny J.J i laget!

I kristallkulan!


I morgon gäller det. Eller idag är det - redan!

LIF möter SSK
Här blir det åka av. SSK har darrat på slutet och bara mäktat med tre poäng på de senaste två matcherna och det mot seriens "sämsta" lag! Nu kommer ett taggat Leksand ut på isen och kommer vinna ganska komfortabelt! Masarna får dansa ännu en gång..

Rögle möter AIK
Rögle tycker att de befinner sig på säker mark och kommer spela avslappnat. Plötsligt inser de att det gäller att gå för fullt, men, då är det redan försent! AIK stänker in två snabba puckar och stänger sedan igen. Heino gör comeback till denna match och svara för en "supernolla"! Rögle byter tränare...


AIS mot Växjö
Helt betydelselös match men AIS förstår inte detta faktum. Istället kommer de ut och spelar som om det gällde livet - som vanligt! Janne Karlsson, tränaren, får ett tokspel när han efter matchen ska förklara hur de kunde förlora  - med tvåsiffrigt!


5 april 2010

Dystra miner och glada miner...

Ska man skratta eller gråta?

Frågeställningen är relevant i dessa dagar på flera sätt. Ta bara följande som exempel:


- Kommer gulsvart att få en tränare - snart! Elaka tungor berättar att de sett gamla stortränaren Pär Bäckman sittandes på en bänk utanför arbetsförmedlingen i Västerås. Kan förmedlingen förmedla tränarjobb? Låter annorlunda om så är fallet. Man får hoppas ledningen för VIK har kontakter med arbetsmarknadens alla parter för att verkligen dammsuga marknaden på lämplig tränare. Ingen sten få vara orörd, ingen tuva osynad, alla sömmar granskade - typ!

- Kommer Leksands supportrar få skratta, dansa och le längre än till nästa match? Risken är uppenbar att LIF återigen tappar greppet, säljer smöret innan björnen är skjuten, och att de blåvita supportrarna snart står med tårar och bitterhet som enda klädnad! Det känns som om det är ett perfekt läge för Leksand att göra en riktig plattmach nu när de gläntat på möjligheten till en ES-plats..

- Är AIK avhängda nu? Icke tror denna blogg och varnar för en gnagisk avslutning på denne serie som kan bära långt. Deras match borta mot Rögle kommer att bli en holmgång men samtidigt deras stora chans. Rögle har samlat lite poäng och känner plötsligt en trygghet de inte haft tidigare. Det kan bli till deras nackdel. Kanske, kanske de känner sig lite bekväma nu när kniven inte längre ligger mot deras blottade strupar! Jag ger därmed AIK en rejäl chans att hota om en ES-plats ända in i kaklet...

- Var är Växjös målvakter? Under hela serien stod Växjö för ett mycket stabilt målvaktsspel. Wiktor Fasth spelade lugnt och stabilt. Nu i kvalserien har något gått åt pipsvängen. Det ramlar in puckar från alla möjliga och omöjliga håll! Och inte har det hjälpt att kasta in Johan Thalberg i kassen. Tvärtom har han bara i ännu större utsträckning bidragit till att ge motståndarna mål på inga chanser alls! Sorgligt och tråkig att Wiktor skulle bli skadad just nu..

- SSK ångar på. Spelar som förra årets kvalserie. Inte vackert, inte flärdfullt, inte övertygande men de vinner och tar poäng. Och det är ganska viktigt..

- Almtuna kommer bli den tunga på vågen som jag hävdat i ett tidigare inlägg på denna otroligt insiktsfulla(!) blogg. Genom att skrälla igen, nu borta mot Leksand i sista omgången, spelar de bort masarna från drömmen om ES men ger istället AIK en hjälpande hand. Så blir det. AIK tar sig till ES tack vare AIS! Men få se nu, hm, ska inte AIS lira hemma mot Rögle snart? Där kanske serien avgörs. Tror nämligen Almtuna kan skrälla även där...den som lever får se:)


3 april 2010

Mats eller Melin!

Alltid  lika spännande att sitta i väntans tider. Silly tider. Nu senast kunde man läsa i Aftonbladet att Challe Berglund inte är längre är aktuell som tränare för oss! Jag som inte ens visste att han varit aktuell! Se där tjusningen med Silly:)

Istället har nu två andra namn poppat upp som tänkbara tränaralternativ. Roger Melin och Mats Waltin. Det var inte dåligt minsann! Två etablerade och välkända tränarprofiler och båda med långa spelar och tränarkarriärer i bagaget!

Att Roger Melin går från AIK till VIK låter för mig högst osannolikt. Det blir på något sätt ett steg tillbaka i Rogers karriär. Det rimliga vore att han för upp AIK och stannar kvar. Men vem vet hur han resonerar. Kanske tycker han det vore en utmaning att ta sig an ännu ett lag som hamnat lite på dekis. Självplågare finns det lyckligtvis gott om....

Mats Waltin minns jag främst som en fantastiskt sympatisk och spelskicklig back. En lirare som satte spelet i centrum och som sällan eller aldrig hängav sig åt att stöka  på isen. Ett föredöme på sin tid. En ledargestalt både i båset och på isen. Kan inte minnas att han vid något tillfälle stått för något negativt under sin karriär som spelare...
Både dessa herrar har ett imponerande CV i bagaget. Frågan är bara vilken av dessa två som skulle passa oss bäst?

Vår!

Under morgonens obligatoriska promenad med hundarna insåg jag med viss häpnad att så var fallet. Våren är här! De ofantliga drivor av snö som till alldeles nyligen omgivit oss i vardagen har krympt till intet. Istället syns nu stora frilagda ytor med de första antydningarna till grönska. Vem kunde tro det? Att vintern till slut skulle ge vika ännu en gång. En vinter som inte funnits i mannaminne. En vinter så omfattande och närvarnade att man häpnat. En vinter som fått handlare att gnugga händer av förtjusning ända tills alla snöskyfflar tog slut.

För så här var det. Mitt i denna vinter flyttade vi till ett nytt boende. Från två trappor upp till platt på marken med egen tomt. Plötsligt var man på ett påtagligt sätt involverad i snö och vinter på ett nytt sätt. Altantaket fick skottas både en och två gånger. Men trevligt var det - på något sätt. Om inte annat gillade våra hundar denna nyordning. Busa i meterhög snö är tydligen hundars favorit!

Men nu är det som sagt - vår!

Och banne mig om det inte känns alldeles förbaskat trevligt. Det är nästan så det spritter en aning i gubb-benen. Snart är cykelbanor rensopade och man kan anträda en ny säsong med Inlines. För så är det. Undertecknad har flera passioner och en av dem är att rulla fram på stadens alla cykelbanor med Inlines. Grymt skönt.

Idag spelas visst ishockey igen. Ärligt talat känner jag mig lite ambivalent. Ska man ta sig an våren med alla dessa nödvändiga sysslor, eller, ska man låta sig lockas till att följa slutspelet i ishockeyn? Ärligt talat börjat mitt intresse för pågående matcher i både kvalserien och SM-slutspelet tryta. Visst är det spännande och intressant på många sätt och vis men problemet är uppenbart. Har man inget eget lag med i detta race känns allt lite konstlat. Som att sätta sig till bords utan att vara hungrig, att lägga sig för vila utan att vara trött, att  läsa samma bok för tredje gången - typ!

Som sagt var. Vankelmodet har mig i sin makt och beslutsångesten är kännbar. Tror banne mig jag sadlar på mig ett par stövlar och trampar rakt ut i "spenaten" med hundarna. Sedan får vi se vad man väljer...

2 april 2010

Spännande...

Rögle - Leksand 1 - 2 (sd)
Kul! Nu finns den. Chansen att Rögle tappar rytmen, farten, geisten och tillräckligt många poäng för att missa ES nästa säsong. Bra för mig, för Svensk ishockey och Malmö IF som får fina derbyn nästa säsong i allsvenskan.

Almtuna - AIK 1 -2
Enligt rapporter en tät och spännande match där AIK genom taktisk skicklighet lyckades bärga tre poäng. Inte oväntat då AIS bevisligen tappat mycket energi och ork den senaste tiden. Man kan säga att verkligheten kommit ifatt dem. Starkt dock av AIK att vinna denna måstematch!

Växjö - SSK
7-6 (sd)
Inte oväntat. En annan har varnat för "Malmösyndromet". Att sluta ta poäng då man tror att man har allt på det torra! Nu kommer säkerligen SSK klara sig bra ändå eftersom Rögle, AIK och LIF kommer stjäla poäng av varandra.


Enköping - Sundsvall 2 - 2 med cirka 10 minuter kvar av sista perioden. Fett roligt om Enköping kan hålla i detta. Tingsryd har fortfarande en 2 - 1 ledning hemma mot Olofström. Bräckligt än så länge men kanske mitt favorittips går in. Seger för ESK och TAIF och vi kanske slipper Sundsvall nästa säsong:)

För övrigt vill jag hylla ett matlagningsprogram som dykt upp i denna myriad av program som vill lära oss äta och frossa. Mario och Pluras kök! Vilken underbart skönt, avslappnat och mysigt program! Överraskande bra, innehållsrikt och med samtal mellan deltagarna som är värda namnet. Här får verkligen gästerna en möjlighet att delta som - gäster. Inte bara som artigt intresserad utfyllnad för att locka tittare genom sitt kändisskap! Rekommenderas...

Uppdaterat:
Enköping - Sundsvall

24:05 E. Davidsson 1-0
29:23 V. Jo Linder 2-0
32:19 N. Johansson 2-1
34:54 J. Samuelsson 2-2
52:08 J. Mattsson 2-3
59:37 A. Persson 3-3

- Så jädra kul för Enköping som torskat tre gånger med uddamålet i tidigare matcher och Tingsryd vann:)

1 april 2010

Björklöven



Underbart i dessa dystertider för många idrottsklubbar med usel ekonomi. Björklöven får hjälp att rädda sin anrika förening. Några penningstarka privatpersoner skjuter in ett antal miljoner och tingsrätten godkänner Lövens ansökan om företagsrekonstruktion. Underbart tycker en annan. För svensk ishockey är det viktigt att så många föreningar som möjligt överlever och bidrar till att fostra nya spelare.

- Bara för det kommer man säkert svära ve och förbannelse över detta gäng när de sedan sopar isen med oss kommande säsong..

SM-semifi(gäsp)nal



Jaha då! Då har man genomlidit(!) den första av sjutton, f´låt, sju semifinalmatcher mellan HV71 och Skellefteå. Missförstå mig rätt nu kära bloggläsare. Jag tycker HV71 ett är ett charmant och spelskickligt lag och Skellefteå som lag har jag alltid haft en viss vurm för. Mina Norrländska rötter gör sig påminda.  Har man tillbringat alla sina barndoms somrar i Västerbotten så blir man lite färgad. Eller också är det all renskav man ätit genom åren som nu gör sitt! Nåväl, jag unnar verkligen SAIK den sportsliga framgång de nu uppnått genom att ta sig till semifinal i årets SM-slutspel. 

Men!

Men!

Oj vad jag saknar profiler i dessa båda lag. Och oj vad trötta och oinspirerade bägge lagen såg ut att vara. Det var som om de redan nu åkte och laddade för match nummer tre i denna drabbning för det är först då - typ - som det börjar gälla något. Den ishockey som spelades i dag var medioker, stereotyp, tråkig, tempofattig, och rent ut sagt trist. Skotten på mål efter två perioder var 11 - 12! Det vittnade om den totala avsaknaden av målchanser eller avslut överhuvudtaget.

Tänk att HV71 fortfarande är - Davidsson! Inte mycket har hänt de senaste åren - typ! Nu ska han tydligen spela tio säsonger till - minst!

Skellefteå. Att de har tagit sig ända hit, utan att fungerande powerplay, utan några speciella profiler i laget, med en ganska tunn trupp, är imponerande men i sanning även ett fattigdomsbevis för svensk ishockey. Det borde inte gå - typ - men det gick!

Att HV71 är i sitt trettiofjärde slutspel i rad är även det ett fattigdomsbevis för svensk ishockey!

En jädra tur att Färjestad inte spelar vidare. Om de gått vidare till semifinal hade det varit det största beviset för utarmningen av svensk ishockey - tycker jag!

Det enda roliga(!) i årets slutspel är att SAIK och DIF är med.

DIF kommer att slå ut LHC. Skönt!

DIF mot HV71 blir grymt.

Vi som vill upp...



Spännande att se om Sundsvall har förmåga att kravla sig upp från kvalet till allsvenskan i konkurrens med hungriga lag som kommer underifrån. Senaste omgången gick Sundsvall på pumpen mot Olofström och öppnade därmed upp för jagande lag som Tingsryd.

Så här ser tabellen ut när serien vänder:
  • Oskarshamn 11
  • Sundsvall 10
    -------
  • Tingsryd 9
  • Nybro 6
  • Olofström 6
  • Enköping 3
Tänk vad skönt om vi kunde slippa Sundsvall nästa säsong. Sundsvall är lite av Norrlands Almtuna. Ett lag som med ytterst små medel stretar på varje år utan att ha någon framtid att se fram mot. Sundsvall kämpar jämsides med Timrå om den lilla publik som finns i närområdet. En ständig lillebror som slåss för sin existens och överlevnad. Allsvenskan i ishockey klarar sig utmärkt utan detta lag...

Däremot ser jag gärna att Tingsryd tar sig upp i allsvenskan. Jösses vad många Smålandsderbyn vi skulle få och vad glada alla Örebroare skulle bli. Ännu ett "hatlag" att möta för dem. Tingsryd andas hockeykultur till skillnad mot Sundsvall. Jag tror helt enkelt att TAIS skulle bidra både sportsligt och publikt till att höja statusen på allsvenskan.

Enköping har gjort en fantastisk resa denna säsong. De har klivit ut ur garderoben och är nu med och knackar på porten till ishockeyns framsida. Imponerande. Att de dessutom slog ut hårdsatsande Asplöven i playoff till denna kvalserie förstärker bara det positiva intrycket.

Nybro, däremot, får gärna stanna kvar där de är. Olofström vet jag inte mycket om men kan aldrig tänka mig att de skulle kunna vara med och matcha andra lag i en allsvenska. Lite av Tegs-varning där. Umeålaget som alltid slagits i skuggan av Björklöven. Finns Teg kvar överhuvudtaget?