21 augusti 2013

Inför Leksand - i Hedemora



Nu står försäsongens häftigaste drabbning för dörren. Leksand borta i Hedemora. En fin liten tradition. Vill minnas att vi vann senast det begav sig. Tror matchen slutade med 3 mål mot 1 i vår favör. De senaste säsongerna vill jag påstå att Gulsvart varit närmast jämnstarka med Dalarnas stolthet Leksand. Utan att kolla på någon statistik tror jag dock Leksand tagit flest poäng i våra inbördes möten. Men allt detta är nu historia. Allt gammalt kan vi gräva ned i komposten, typ. Nu ska det tas nya segrar. Helst av Gulsvart, givetvis!

Leksand har som bekant träningsmatchat en del. Först en jämn drabbning mot värste rivalen Brynäs som de vann efter straffläggning. Därefter en neslig förlust mot SSK i Surahammar. Detta följdes upp med en meriterande seger mot AIK i Norrtälje. Nu står alltså vi på tur. 

Som bekant finns nu Matt Fornataro i Leksand. En härlig hockeyarbetare som gladde oss Västeråsare en kort men minnesvärd säsong. Fornataro är nog den nyttigaste importen vi värvat sedan omstarten. Inte lika flashig och flyhänt som Broc Little. Inte lika burdus och hårdför som omtyckte Greg Jacina. Inte lika poängkåt(!) som Evan McGrath. Fornataro var däremot en krigare om än i det mindre formatet rent fysiskt. Gjorde aldrig en dålig match. Ledde med samma frenesi sin kedja i match efter match. Laglojal som få. En spelare man tyckte om, och tycker om, trots tröjbytet. En spelare som man bara måste önska lycka till....

Hur Leksand fungerar, eller inte, och hur lagbygget ser ut överlåter jag till en inbiten kvinnlig supporter från Masriket själv berätta. Har nämligen ställt några frågor till @Lifskatten 

Lite om din bakgrund som supporter
 - Min pappa är född o uppvuxen i Leksand så jag fick aldrig någon chans att heja på något annat lag. När jag var liten skickade min farmor urklipp från Falukuriren varje vecka som vi ivrigt läste. Sen ungefär 5 år tillbaka skriver jag en del artiklar åt Leksands hemsida och medlemstidning. Först var det mest damhockey, nu är det juniorhockey och en del A-lagsintervjuer.

Är det bara ishockey som gäller eller följer du lag i någon annan sport?
- Tittar mycket på sport men har inget annat favoritlag

Efter några träningsmatcher, ditt spontana intryck av lagets prestationer?
- Det har sett bra ut, men då var jag inte på plats när vi förlorade mot SSK. Kedjan med Tobbe Forsberg, Gabbe Karlsson och Jon Knuts är intakt sen förra säsongen. Det har varit väldigt tydligt att de hittar varandra bättre än de nykomponerade kedjorna. I matchen mot AIK hade vi spelövertag, men var lite för ineffektiva i avsluten.

Är det någon enskild spelare som stuckit ut?
- Simon Mattsson, som nu är utlånad, har visat att han vill stanna i Leksand.  Jag har inte sett Johan Ryno så här pigg så tidigt på säsongen tidigare. Lovar gott inför hans återkomst till Elitserien, SHL.

Era målvakter, vad säger du så här långt?
- Oscar Alsenfelt har börjat säsongen stabilt. Det blir en del returer, men när kommunikationen med backarna fungerar är det inget problem. Gistedt har jag inte sett mer än i All star-matchen och den var ingen vidare värdemätare.

Finns det någon ny junior i laget som kan slå igenom denna säsong? 
- Vi flyttade upp många juniorer förra säsongen så det är inte så många av de yngre som är helt nya. Jag har stora förhoppningar på lillebror (Almen) Bibic. Han är nästan lika stor som Alen och har bra spelsinne och fart på skridskorna. Mattias Nilsson är en relativt liten back som flyttats upp nu. Om han kan hävda sig styrkemässigt i SHL kommer vi få stor nytta av honom.

Har du hunnit få någon uppfattning om Matt Fornataro ännu?
- Han har inte spelat så mycket, så kan tyvärr inte säga något än. Jag gjorde en intervju med honom i somras och han verkar vara en skön typ med mycket humor.

Tycker du något saknas i lagbygget, just nu?
- Det har varit lite ineffektivt med målskyttet. Vi har haft många chanser, men saknat det där sista. Men det tror jag kommer.

Vad förväntar du dig av träningsmatchen mot Västerås?
- Att PP-spelet fungerar lika bra som mot AIK, att våra killar verkligen vill vinna och att Mårtensson inte gör några poäng.

Vilka två lag i elitserien kommer få spela kvalserie till våren? 
- Örebro och Växjö

Hur trött är du på snacket om "Fuskland"? 
- Om allt gnäll var sant skulle det väl vara OK, men när direkta lögner blir till fakta så… Men visst har både klubben och kommunen gjort en del fel.

Hur slutar matchen i Hedemora?
- Leksand vinner med 4-1

Bloggen tackar @Lifskatten för intressanta svar och hoppas givetvis att Leksands pp går i baklås samt att Viktor Mårtensson sätter minst två kassar!

Bloggens tips: 
Västerås - Leksand 5-3

- Mot Hedemora medelst språng!
----

Läs även: "Inför Leksand-Västerås: Traditionsenlig tillställning i Hedemora" på VIK Fan Central



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar