20 februari 2017

Tar en titt på spelares löner, ett kärt samtalsämne..

Spelarlöner


Det diskuteras av och till om spelares löner. Så även hos oss. Som supporter har man uppfattningar om det mesta. Ibland kan uppfattningar dessvärre grundas på missuppfattningar. Rykten går om att den eller den spelaren tjänar si och så mycket och det är han inte värd. Skandal. Inte sällan kopplas en spelares lön ihop med prestation. Med viss rätt förväntas en dyr spelare leverera mer än en billig. Spets kostar mer än bredd. Då vill man helst att det som investeras i spets ger en viss avkastning tillbaka i form av poäng, mål och sportslig triumf.

Nu är det ju inte alltid så. Som exempel behöver en spetsspelare bra understöd, i form av bredd, för att få ut sitt kunnande och därmed leverera det som är tänkt. Med andra ord får inte bredden vara för dålig(billig). Jag tror ni hänger med i min argumentation. Se lite på svenska landslaget i fotboll. En världsstjärna i form av Zlatan kompenserade inte för att flera spelare i landslaget var utrustade med julgransfötter. Så, spets behövs, men även en bredd med viss kompetens.

Innan jag går vidare tänkte jag, som referens till spelares löner, se vad folk tjänar rent allmänt. Enligt CNN:s siffror är snittlönen i Sverige 367 200 kronor. Här kommer därför några exempel:

Lönegrupp 1
Ekonomer: 40 330 / 483 600
Jurister: 40 630 /  487 560
Personalvetare: 37 340 / 448 080
Samhällsvetare: 37 790 / 453 480
Systemvetare: 39 480 / 473 760

Lönegrupp 2
Mellanchef kommunal nivå: 56 440 / 677 280
Mäklare inom finans: 77 700 / 932 400
Piloter: 64 700 / 776 400

Lönegrupp 3
Hemtjänst: 20 100 / 241 000
Barnskötare: 22 200 / 266 400
Städare: 22 400 / 268 000



Ser vill genomsnittslönen i Sverige som är 367 200 kronor finner vi fyra spelare i vår trupp som ligger över den summan. Lihagen, Lundberg, Jonsson, Johansson kvitterar ut en lön motsvarande lönegrupp 1. 

Därefter kommer två spelare i ett mellanskikt i form av Jonte Berg och Stefan Gråhns. De har en lön som ligger aningen över vad en barnskötare tjänare men klart under riksgenomsnittet.

Resterande spelare i truppen erhåller en lön som betydligt lägre än vad man tjänar som heltidsanställd städare.

Nu säger inte dessa siffror allt. Vi vet inte om all inkomst kommer av ersättning från förening, lön, eller om det finns andra sidoinkomster i form av avlönat arbete. Även om det inte är sannolikt kan det finnas spelare som har enskilda sponsoravtal som genererar en och annan krona.

Siffrorna avser taxeringsåret 2016
Niklas Lihagen Forward 517 471
Henrik Lundberg Målvakt 466 109
Johan Jonsson Back 463 914
Fredrik Johansson Forward 450 301

Jonte Berg Forward 310 307
Stefan Gråhns Forward 285 320

Hampus Larsson Back 228 880
Mikael Frycklund Forward 219 207
Eddie Davidsson Forward 214 355

Linus Svedlund Forward 181 000
Christopher Fish Forward 168 560
Marcus Dahlbom Målvakt 146 802

Jimmie Jansson Back 120 903
Anton Mylläri Back 107 122*
Marcus Bergman Forward 102 630

Lukas Zetterberg Forward 68 088
Hampus Wallin Forward 58 152
Jesper Andersson Forward 52 064

Douglas Alenbring Back 23 488
Eric Berkerud Forward 19 856
Alex N Lindelöf Back 3 000

*När det gäller Anton Mylläri finns nytt kontrakt. Den summa som är angiven avser troligen när han kom som tryout.

Lönekostnad
Ska jag summera truppens lönekostnad kan jag därmed konstatera att det finns fyra spelare som tjänar "bra", två spelare som tjänar "skapligt" och resten rent av uselt. De har så låga inkomster att jag förutsätter att de knegar på sidan om för att ekonomin ska gå ihop. Undantaget de unga spelare som ännu kan "bo hemma". Är dock ytterst tveksam till att det finns några sådana spelare knutna till vårt A-lag. 

Betalningsförmåga
Det viktigaste att komma ihåg när jag nu tittar på spelares löner är föreningens förmåga att erbjuda löner, samt, att betala ut dessa över säsong. Enkelt uttryckt behöver föreningens lönesättningen vara i balans med betalningsförmågan. Man kan helt enkelt inte erbjuda löner som inte går att finansiera. Så länge föreningen har råd att betala spelar det mindre roll vilka löner enskilda spelare kvitterar ut. Värre blir det naturligtvis om det sinar i kassan, eller, om det går dåligt rent sportsligt.

Syndabockar
För det är ju lite det som detta inlägg ska handla om. Att det är någons fel. I tider av motgång behövs alltid syndabockar. Av och till denna säsong har det blossat upp diskussioner på Gurkburken i detta avseende. Ofta kopplat till dåliga insatser på isen av laget. För så är det. När det går bra, poängen trillar in, finns en betydligt större acceptans för att några spelare tjänar hyggligt på sin utövning. När det går emot, poängen uteblir, blir tongångarna ofta en annan. Då är samme spelare plötsligt överbetald och därmed en belastning.

Kontrakt
Vad en del tycks glömma är det enkla faktum att alla spelare är under kontrakt. Tillsammans med sin agent(oftast) har spelaren förhandlat fram ett avtal med sin arbetsgivare(föreningen). När detta avtal skrevs gällde de förutsättningar som fanns just då, vid kontraktsskrivandet. Oavsett vad som sedan hänt efter kontraktsskrivandet är kontraktet ett bindande avtal.

- Jag gissar att alla som arbetar har ett anställningsavtal. Jag antar även att alla som har ett anställningsavtal anser att detta gäller fram till att ett nytt avtal tecknas!

Nog om detta faktum att alla anställda vill ha trygghet i form av ett avtal. Man vill veta vad man kommer att tjäna för att kunna planera sin privatekonomi på på bästa sätt.


Belastning
När spelare inte lyckas på isen höjs som sagt röster för att de är en belastning för föreningen. Kostar en massa pengar men inte bidrar. Frågan är då hur man ska kunna lösa denna problematik. Somliga pekar då på att när man erbjuder kontrakt ska en större del av lönen vara prestationsbaserad. Ungefär som för alla dessa ungdomar som pysslar med telefonförsäljning. Locka med fet provision. Det ska löna sig att göra poäng!

Bonusar
Tanken är god men inte så väl genomtänkt. Det finns redan idag spelare som har bonusar i sina kontrakt. Bonusar som är direkt kopplade till lagets, eller den egna, prestationen. Hur det ser ut i vår föreningen idag vet jag naturligtvis inte men det skulle inte förvåna mig om spelare har klausuler som lovar extra vid sportslig framgång. Det kan vara allt från bonus i form av pengar till löften om nytt kontrakt vid avancemang till högre division.

Om vi leker med tanken att vi ska värva spets, men erbjuda prestationsbaserad lön, måste vi beakta följande parametrar som påverkar:

- Spelaren ifråga måste acceptera en låg fast lön.
- Spelaren ifråga kan ha flera klubbars intresse och väljer istället en högre fast lön.
- Spelarens möjligheter att lyckas och tjäna bra på sin prestation är helt avhängigt med att andra spelare i dennes omgivning presterar, bra.

Oftast när det pratas om prestationslön gäller detta spelare med offensiv spets. Poäng och målgörare. Man får dock inte glömma bort att det behövs ofta en eller två spelare som sliter hårt i varje byte, gör det tunga jobbet, för att en poängspelare ska nå framgång.


För att försöka sy ihop detta inlägg konstaterar jag följande:
- Alla spelare i truppen har kontrakt som föreningen godkänt
- De allra flesta spelare i Gulsvart är dåligt betalda
- Prestationsbaserad lön är en god tanke men faller till stor del på att man är beroende av sina medspelares förmågor.
- När föreningen tecknar kontrakt med spelare gäller den spelarens meritvärde samt de förväntningar föreningar har på denne.

Jag tror aldrig vi kommer nå fram till en punkt där spelare som "tjänar bra" självklart presterar bättre än de som "tjänar mindre". Det är nog betydligt vanligare att "billiga" spelare ger mer tillbaka i form av prestation. Och så ska det vara. En dyr spelare kan med sin närvaro på träningar, i matcher, lyfta andra spelare i laget som börjar prestera bättre. Det kallas för synergieffekt. Med andra ord kan en dyr spelare betala sig trots att han själv inte presterar som förväntat. Det är lite som med gungorna och karusellerna. Det men förlorar på det ena kan man vinna tillbaka på det andra.

Om man ska hårdra resonemanget med lön kontra prestation så är det bara att sänka allas löner rakt av. Rent matematiskt innebär det att prestationen ökar rejält i förhållande till kostnaden. Då blir alla glada. Nej, men vänta nu.  Det är när laget vinner matcher som alla blir glada. Då måste vi nog vara beredda att betala lite för att ha några extra skickliga spelare i truppen!


Jag avslutar dagens inlägg med följande konstaterande: 
- Merparten spelare i vår spelartrupp tjänar mindre, och betydligt mindre, än städare. (Intet ont om städare, de behövs). Tycker dock det kan vara lite på sin plats att ha detta i åtanke när vi som supportrar ser på många spelares insatser i våra/t lag.



Nu kör vi över Tingsryd!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar